fbpx

Wat kun je doen als je slecht slaapt door het stoppen met roken?

Noud van der Vloet - Eigenaar healthh.nl (2)

Noud van der Vloet – Auteur en eigenaar reversehealth.nl

Stoppen met roken is een grote stap naar een gezonder leven, maar het kan ook leiden tot slaapproblemen. Veel mensen die stoppen met roken ervaren dat hun nachtrust aanzienlijk wordt verstoord, zeker in de eerste weken/maanden.

Dit kan te maken hebben met verschillende factoren die zowel fysiek als psychologisch van aard zijn.

In dit artikel ontdek je de 6 oorzaken van een slechte nachtrust als je stopt met roken, en lees je meer over wat je kunt doen om je nachtrust te verbeteren.

Slecht slapen stoppen met roken

De #6 oorzaken van een slechte nachtrust als je stopt met roken

#1. Nicotine ontwenning

Nicotine is een krachtige stimulerende stof die verslavend werkt. Wanneer je stopt met roken, ervaart je lichaam ontwenningsverschijnselen. Deze verschijnselen omvatten vaak rusteloosheid, prikkelbaarheid en angst, wat allemaal kan bijdragen aan een slechte nachtrust.

Het lichaam mist de constante aanvoer van nicotine en reageert door het stresshormoon cortisol te verhogen, waardoor je vanzelfsprekend minder goed slaapt.

Door de vaak jaren lange verslaving van roken zijn je hersenen afhankelijk geworden van de nicotine. Vanaf het moment dat nicotine niet meer binnenkomt, raken je hersenen in een soort ‘stress staat’’.

Dit is normaal als je stopt met roken. En hé, het is allemaal voor een goed doel!

#2. Veranderde hersenchemie en verstoorde neurotransmitters

Nicotine beïnvloedt de neurotransmitters in de hersenen, zoals dopamine en serotonine. Deze neurotransmitters spelen een cruciale rol bij het reguleren van je stemming en slaap.

Serotonine kennen we als het lichaamseigen ‘’gelukshormoon’’. Serotonine wordt ’s avonds als het donker wordt omgezet naar melatonine, het lichaamseigen slaaphormoon.

Wanneer je moet afkicken van roken, net zoals bij iedere verslaving, is de aanmaak van serotonine veel minder (daarom voel je je futloos, onrustig en soms zelfs ongelukkig). Je lichaam is ‘’op zoek’’ naar het gelukshormoon serotonine, dat maakt een (rook)verslaving zo sterk.

Het verlaagde niveau van serotonine vertaalt zich direct in een verlaagd niveau van het slaaphormoon melatonine, waardoor je natuurlijke slaapritme wordt verstoord.

Zonder nicotine moeten je hersenen zich aanpassen aan de nieuwe situatie, wat enige tijd kan duren. Dit proces kan leiden tot een verstoorde slaapcyclus en moeite met inslapen of doorslapen.

Je kunt je hersenen ondersteunen met de juiste voedingsstoffen die nodig zijn om de aanmaak van deze zogenoemde neurotransmitters te reguleren, daar lees je later in dit artikel meer over.

#3. Stoppen met roken verhoogt stress en angst

Het stoppen met roken gaat vaak gepaard met een verhoogd gevoel van stress en angst, vooral in de eerste weken. Deze emotionele reacties kunnen je vermogen om in slaap te vallen of door te slapen aanzienlijk beïnvloeden.

Zoals eerder beschreven verhoogt stress het stresshormoon cortisol, een hormoon dat je alert houdt en je lichaam in een staat van paraatheid brengt.

Stress activeert het sympathisch zenuwstelsel. Dit deel van het zenuwstelsel heeft ons miljoenen jaren laten overleven in de natuur.

Het sympathisch zenuwstelsel activeert namelijk het zogenoemd ‘’fight or flight system’’. Je lichaam verkeert in een stressvolle situatie en maakt zich klaar om te vechten of te vluchten.

Je hartslag gaat omhoog, je bloeddruk stijgt en je bloedsuikerspiegel gaat omhoog. Dit is natuurlijk zeer nadelig als jij ’s avonds in een diepe, rustgevende slaap wilt valen.

Om beter te slapen als je stopt met roken zal je dus een manier moeten vinden om stress en angst te verminderen.

#4. Veranderingen in slaapstructuur

Nicotinegebruik kan de structuur van je slaap beïnvloeden door bijvoorbeeld de hoeveelheid diepe slaap en REM-slaap te verminderen.

Wanneer je stopt met roken, kan het enige tijd duren voordat je slaapstructuur zich herstelt naar een normale toestand. Dit kan leiden tot een gevoel van onrustige en onderbroken slaap.

#5. Fysieke ongemakken

Tijdens het ontwenningsproces kun je te maken krijgen met fysieke ongemakken zoals hoofdpijn, zweten en een verhoogde hartslag. Deze symptomen kunnen het moeilijk maken om een comfortabele en diepe slaap te vinden.

Het lichaam ondergaat een detoxificatieproces waarbij het zich ontdoet van de overblijfselen van nicotine, wat fysieke stress veroorzaakt.

#6. Verandering in gewoontes en routine

Roken is vaak ingebed in dagelijkse routines, inclusief bedtijdrituelen. Het wegvallen van deze gewoonte kan je normale routines verstoren, wat invloed kan hebben op je slaap. Het vinden van nieuwe, gezonde gewoonten en routines kan helpen om deze overgang te vergemakkelijken en je slaapkwaliteit te verbeteren.

#3 Tips om beter te slapen tijdens het afkicken van roken

Beter slapen tijdens het stoppen met roken

1. Verbeter je Circadiaans Ritme door Blootstelling aan Zonlicht

Het krijgen van voldoende zonlicht overdag helpt je interne klok, of circadiaans ritme, te reguleren. Probeer elke ochtend minstens 20-30 minuten buiten door te brengen, vooral in de ochtendzon. Dit helpt je lichaam om ’s nachts beter te slapen door de productie van melatonine, het slaaphormoon, te optimaliseren. Regelmatige blootstelling aan natuurlijk licht kan de kwaliteit van je slaap aanzienlijk verbeteren​.

2. Creëer een Ontspannende Bedtijdroutine

Het creëren van een vaste, ontspannende routine voor het slapengaan kan je lichaam helpen om zich voor te bereiden op de slaap. Denk aan activiteiten zoals het nemen van een warm bad, het lezen van een boek, of het beoefenen van meditatie en diepe ademhalingsoefeningen. Vermijd het gebruik van elektronische apparaten minstens een uur voor het slapengaan, omdat het blauwe licht je melatonineproductie kan verstoren. Deze gewoonten kunnen helpen om je lichaam en geest tot rust te brengen, wat essentieel is voor een goede nachtrust​

3. Neem de Juiste Voedingsstoffen

Wat de meeste mensen niet weten is dat je lichaam de juiste voedingsstoffen nodig heeft om goed te kunnen slapen. Er zijn bijvoorbeeld grondstoffen nodig voor de productie van het slaaphormoon melatonine en je lichaam heeft bepaalde voedingsstoffen nodig om je zenuwstelsel te kunnen ontspannen.

Onderstaand voedingsstoffen die je kunnen helpen bij het verbeteren van je nachtrust:

Z

Magnesium Bisglycinaat: Bevordert spierontspanning, laat je zenuwstelstel afkoelen en reguleert hormonen en neurotransmitters die bij het natuurlijke slaapproces betrokken zijn.

Z

L-Glycine: Een rustgevend aminozuur dat diepe slaap verbetert.

Z

GABA: de belangrijkste remmende neurotransmitter in het menselijk lichaam die stress vermindert en rust brengt in je hoofd.

Z

5-HTP: Is de grondstof voor het gelukshormoon serotonine en stimuleert de aanmaak van melatonine, wat slaap en ontspanning bevordert.

Z

Vitamine B6: Ondersteunt de omzetting van tryptofaan (5-HTP) naar serotonine.

Z

Taurine: Bevordert ontspanning in je lichaam en hoofd door GABA-activiteit te versterken en heeft een ontspannend effect op je zenuwstelsel

De Sleep Stack voorziet je van de voedingsstoffen voor een optimale nachtrust

De Sleep Stack is speciaal ontwikkeld voor mensen die in strijd zijn met een slechte nachtrust, door alle bovenstaande ingrediënten te combineren.

De Sleep Stack brengt diepe ontspanning in je lichaam en hoofd, ondersteunt de aanmaak van neurotransmitters en verbetert zo de natuurlijke slaapcyclus.

We hebben bij Reverse Health de Sleep Stack ontwikkeld om alle benodigde voedingsstoffen te combineren in één supplementen bundel, zodat deze elkaar kunnen versterken en je niet alle supplementen los hoeft aan te schaffen

Via de onderstaande knop kun je de beschikbaarheid van de Sleep Stack bekijken.

Sleep Stack supplementen bundel

Bespaar Tijdelijk Tot 24% Op Jouw Sleep Stack 

DIT AANBOD IS TIJDELIJK EN GELDT ZOLANG DE VOORRAAD STREKT

30 Dagen 100% niet-goed-geld terug garantie

Is botontkalking omkeerbaar?

Is botontkalking omkeerbaar?Noud van der Vloet - Auteur en eigenaar reversehealth.nlBotontkalking, ook wel osteoporose genoemd, komt voor bij ongeveer één miljoen mensen in Nederland en hetzelfde aantal in België. Botontkalking verzwakt de botten en vergroot de kans...

Lees meer