fbpx

Psychische klachten door een vitamine D tekort

Noud van der Vloet - Eigenaar healthh.nl (2)

Noud van der Vloet – Auteur en eigenaar reversehealth.nl

Vitamine D is een essentiële vitamine die we nodig hebben om in optimale gezondheid te verkeren. Zowel lichamelijk als psychisch / mentaal.

Te weinig vitamine D heeft een direct negatief effect op je algehele gezondheid en kan de oorzaak zijn van een hoop psychische klachten.

Of je nou last hebt van depressieve gevoelens, onverklaarbare angst, Brain fog, slapeloosheid, algehele mentale vermoeidheid of andere cognitieve problemen, in dit artikel ontdek je hoe een vitamine D tekort hiervan de oorzaak kan zijn.

Psychische klachten door een vitamine D tekort

De connectie tussen vitamine D en mentale gezondheid

Er is een onmisbare connectie tussen vitamine D en mentale gezondheid. Vitamine D-receptoren zijn aanwezig in hersengebieden die betrokken zijn bij de regulatie van stemming en emoties, zoals de hippocampus en de prefrontale cortex.

Tekorten aan vitamine D worden in verband gebracht met een verhoogd risico op depressie, angst stemmingswisselingen en andere psychische klachten. Dit komt doordat vitamine D een rol speelt in de synthese van neurotransmitters zoals serotonine en dopamine, die cruciaal zijn voor emotioneel welzijn en psychische stabiliteit.

Serotonine en dopamine zijn twee ‘’gelukshormonen’’ in ons lichaam en zijn van essentieel belang voor gezonde hersenfunctie en emotionele stabiliteit.

Serotonine wordt aangemaakt wanneer je iets leuks meemaakt, iets lekkers eet of bijvoorbeeld een goede workout hebt gehad. Je voelt je trots, rustig en gelukkig.

Dopmanine is meer een beloning. Zodra je een doel bereikt wat je (lang) voor ogen had, wordt dopamine aangemaakt waardoor je een trots, zelfverzekerd en gelukkig gevoel krijgt.

Serotonine wordt ok aangemaakt als je suiker- en/of koolhydraatrijke voeding eet. Door een laag serotonineniveau ga je automatisch op zoek naar dingen of bezigheden die de serotonineproductie stimuleren, zodat jij je even gelukkig kunt voelen. Dit wordt ook wel bestempeld met ‘’emotie eten’’.

Vitamine D en mentale gezondheid (1)

Kun je depressief worden van een vitamine D tekort?

Zoals in het vorige deel beschreven is vitamine D belang voor de aanmaak van neurotransmitters serotonine en dopamine. Deze geven je een gelukkig, trots en zelfverzekerd gevoel.

Depressie wordt officieel gediagnostiseerd als er een chronische te laag serotonineniveau in je hersenen wordt aangetroffen. Te weinig serotonine zorgt voor een onzeker, ongelukkig en futloos gevoel.

Of je dus depressief kunt worden van een vitamine D tekort? Ja, absoluut! Het is echter niet direct de vitamine D tekort die voor depressieve klachten zorgt, maar het verlaagde serotonineniveau als gevolg van een vitamine D tekort.

Vaak worden bij depressie anti-depressiva voorgeschreven. Deze medicijnen doen niets meer dan de kleine hoeveelheid aanwezige serotonine in het lichaam opnieuw opnemen en als het ware ‘’hergebruiken’’.

Wat vaak een veel beter idee is om depressieve klachten te verminderen, is zorgen voor adequate vitamine D levels door voldoende zonlicht, gezonde voeding en eventueel een vitamine D supplement.

Een hoger vitamine D niveau zorgt voor meer serotonine, waardoor depressieve klachten vaak verminderd of volledig opgelost kunnen worden.

Wat doet vitamine D met je humeur?

We kennen allemaal wel het gevoel van de winterdip. Je hebt minder energie, soms wat sombere gedachten en kan over het algemeen gewoon wat minder goed in je vel zitten.

Tijdens de wintermaanden zijn de dagen korter, regent het meer en worden we simpelweg minder blootgesteld aan zonlicht.

Het lichaam heeft zonlicht nodig om vitamine D aan te maken. Vitamine D wordt, samen met cholesterol, aangemaakt in de huid.

Het zijn dus niet zo zeer de korte dagen, weinig zonuren en grijze wolken die voor de winterdip zorgen (natuurlijk, je ligt veel liever in het zonnetje op het strand), maar het verlaagde vitamine D niveau door minder zonlicht.

Vitamine D heeft dus een enorme invloed op je humeur, op precies dezelfde manier als beschreven in het vorige deel. Het is onmisbaar voor de aanmaak van neurotransmitters serotonine, dopamine en ook norepinefrine, welke alle drie enorm belangrijk zijn voor het reguleren van stemming en emotioneel welzijn.

Wat doet vitamine D met je humeur

Mogelijke psychische symptomen van een vitamine D tekort

Een tekort aan vitamine D kan leiden tot verschillende psychische klachten door de onderliggende lichamelijke mechanismen die betrokken zijn bij de werking van vitamine D.

Onderstaand mogelijke psychische klachten die een directe connectie hebben met een verlaagd vitamine D niveau:

#Depressie

Vitamine D speelt een rol in de regulatie van neurotransmitters zoals serotonine, dopamine en norepinefrine, die essentieel zijn voor het reguleren van stemming en emotioneel welzijn. Een laag vitamine D-niveau kan leiden tot een verminderde synthese en vrijgave van deze neurotransmitters, wat kan bijdragen aan de ontwikkeling van depressieve symptomen.

Vitamine D-receptoren en het enzym dat vitamine D activeert, zijn aanwezig in hersengebieden die betrokken zijn bij de regulatie van gedrag en emoties, zoals de hippocampus en de prefrontale cortex. Tekorten kunnen de functie van deze gebieden negatief beïnvloeden, wat bijdraagt aan depressieve gevoelens.

#Angststoornissen

Een tekort aan vitamine D kan de expressie van genen die betrokken zijn bij de productie van serotonine en dopamine in de hersenen beïnvloeden. Deze neurotransmitters spelen een cruciale rol in de regulatie van angst en stressrespons.

Een laag vitamine D-niveau kan leiden tot een verstoorde balans van deze neurotransmitters, wat kan resulteren in meer angstgevoelens en in sommige gevallen de ontwikkeling van milde of ernstige angststoornissen.

#Cognitieve problemen

Vitamine D heeft neuroprotectieve eigenschappen en draagt bij aan de productie van neurotrofe factoren, zoals de zenuwgroeifactor (NGF) en de hersenafgeleide neurotrofe factor (BDNF), die essentieel zijn voor de gezondheid en plasticiteit van neuronen.

Neuronen geven signaaltjes door in de hersenen en zijn dus van enorm belang om te leren, te focussen, te zien, geluk te voelen etc etc.

Een tekort aan vitamine D kan leiden tot een afname van deze neurotrofe factoren, wat resulteert in neuronale schade en verminderd cognitief functioneren, inclusief geheugen- en concentratieproblemen.

#Slaapproblemen

Vitamine D is betrokken bij de regulatie van de slaap-waakcyclus door de interactie met de productie van melatonine, het lichaamseigen slaaphormoon.

Een laag vitamine D-niveau kan de productie van melatonine verstoren, wat leidt tot slaapproblemen.

#Mentale vermoeidheid en uitputting

Vitamine D speelt een rol in de mitochondriale functie en energieproductie in cellen. Mitochondriën zijn de energiefrabriekjes in alle 30 biljoen cellen in je lichaam. Ze produceren energie zodat de cel kan doen wat het moet doen.

Een vitamine D tekort kan leiden tot verminderde mitochondriale efficiëntie, resulterend in lagere energieniveaus en chronische vermoeidheid.

#Stemmingswisselingen

Vitamine D beïnvloedt de expressie van genen die betrokken zijn bij de regulatie van de hypothalamus-hypofyse-bijnier (HPA) as, die verantwoordelijk is voor de stressrespons en stemming.

Een tekort aan vitamine D kan leiden tot dysregulatie van de HPA-as, wat kan resulteren in stemmingswisselingen en verhoogde gevoeligheid voor stress.

De grootste oorzaak van een vitamine D tekort

Als mensen en mensachtigen hebben we gedurende miljoenen jaren evolutie voornamelijk buiten geleegd. We waren van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat in aanraking met zonlicht.

Een groot deel van deze tijd hadden we weinig of geen kleding aan, waardoor zonlicht bijna iedere cm2 van onze huid kon bereiken. Een vitamine D tekort was simpelweg nooit een probleem.

Tegenwoordig brengt vrijwel iedereen het grootste deel van de dag binnen door. De meeste mensen zitten zeker acht uur per dag in een met TL buizen verlicht kantoor en komen alleen in aanraking met zonlicht als ze naar het werk en vervolgens weer naar huis fietsen.

Daarnaast wordt ons aanbevolen om zonnebrand te gebruiken, wat de opname van UV licht door de huid grotendeels blokkeert. Echter alles wat je nodig hebt voor de aanmaak van vitamine D in de huid is UV licht.

De blootstelling aan zonlicht is de afgelopen honderden jaren drastisch verminderd, waardoor een vitamine D tekort een logisch gevolg is.

Het is dan ook een feit dat de drastisch verminderde blootstelling aan zonlicht in lijn loopt met de stijgende psychische klachten binnen de bevolking.

Of al deze psychische problemen het gevolg zijn van een vitamine D tekort? Zeker niet! Maar het speelt gegarandeerd een niet te missen rol.

Psychische klachten verminderen door een hoger vitamine D niveau

Als je last hebt van de in dit artikel beschreven psychische klachten, dan is het verstandig om het niveau vitamine D in je lichaam te verhogen.

Je kunt het vitamine D niveau laten testen, maar weet dat de aanbevolen waarden altijd gemiddelden zijn. Het kan dus zijn dat je volgens deze waarden voldoende vitamine D hebt, maar jij als persoon, met een uniek genetisch profiel, maar vitamine D nodig hebt.

By far de beste manier om het vitamine D niveau in je lichaam te verhogen is dagelijkse blootstelling aan zonlicht. Dit wil je uitsluitend doen zonder zonnebrand, zodat de opname van UV licht niet wordt geblokkeerd.

Bouw de blootstelling aan zonlicht uiteraard goed op, vermijd de heetste uren van de dag en doe geen zonnebril op. Je ogen zijn een belangrijke factor voor de aanmaak van vitamine D.

Onderstaand een tabel waarin je kunt zien hoeveel uren zonlicht je iedere dag nodig hebt voor voldoende aanmaak van vitamine D, afhankelijk van je leeftijd en huidskleur.

Benodigde uren zonlicht voor vitamine D synthese per leeftijdsgroep

Weet dat dit een minimale aanbeveling is en dat dit geldt voor blootstelling aan zonlicht voor het grootste deel van je huid.

Als je dus alleen met je gezicht in de zon zit, dan zal je langer de tijd nodig hebben om voldoende vitamine D aan te maken.

Let op: als de zon niet schijnt betekent het niet dat je geen vitamine D op kunt doen. Zorg dat je alsnog buiten komt en de tijd aangegeven in de tabel minimaal verdubbelt.

Voedingsmiddelen met vitamine D

De blootstelling aan zonlicht is met afstand de belangrijkste factor voor een adequaat vitamine D niveau in je lichaam, maar sommige voedingsmiddelen kunnen ook helpen.

Het is op de eerste plaats belangrijk om te weten dat de huid, in combinatie met cholesterol, vitamine D creëert uit zonlicht. Voldoende voeding met gezonde vetten is dus belangrijk voor de opname van vitamine D.

De volgende voedingsmiddelen bevatten een kleine hoeveelheid vitamine D:

Z

Vette vis: Zalm, makreel, tonijn en sardines zijn uitstekende bronnen van vitamine D.

Z

Levertraan: Zeer rijk aan vitamine D, vaak verkrijgbaar als supplement.

Z

Eidooiers: Eieren bevatten vitamine D, voornamelijk in de dooier.

Voedingsmiddelen met Vitamine D
Z

Rundvleeslever: Bevat kleinere hoeveelheden vitamine D

Z

Champignons: Vooral paddenstoelen die zijn blootgesteld aan UV-licht, zoals shiitake-paddenstoelen.

Z

Kaas: Sommige kaassoorten, zoals cheddar, bevatten kleine hoeveelheden vitamine D.

Vitamine D als supplement om psychische klachten te verminderen

Het is en blijft een groot probleem dat de meeste van ons niet in staat zijn om dagelijkse de aanbevolen tijd in de zon door te brengen.

Dit komt uiteraard omdat we het grootste deel van de dag binnen doorbrengen voor ons werk en/of er, in landen als Nederland en België, niet altijd voldoende zonlicht aanwezig is.

Zeker in de wintermaanden is het donker als je naar het werk toe gaat en donker als je van je werk  terug komt.

Daarnaast nemen we GEEN vitamine D op achter een raam, omdat glas 100% van het UV licht uit de zon filtert.

Het is dan, zeker als je last hebt van psychische klachten, aan te raden om een vitamine D supplement te implementeren in je dagelijkse routine.

Vitamine D van Reverse Health bevat de perfecte dosis vitamine D3, de beste opneembare vorm van vitamine D, die je dagelijks nodig hebt.

Het supplement bevat ook vitamine K, omdat dit van essentieel belang is voor de werking en de opname van vitamine D3.

Via de onderstaande knop kun je de Vitamine D3 van Reverse Health bekijken en aan de slag gaan met het verhogen van je vitamine D niveau.

VitamineD3-ReverseHealth

Ontvang jouw vitamine D3 binnen twee werkdagen thuis

30 Dagen 100% niet-goed-geld terug garantie

Is botontkalking omkeerbaar?

Is botontkalking omkeerbaar?Noud van der Vloet - Auteur en eigenaar reversehealth.nlBotontkalking, ook wel osteoporose genoemd, komt voor bij ongeveer één miljoen mensen in Nederland en hetzelfde aantal in België. Botontkalking verzwakt de botten en vergroot de kans...

Lees meer