fbpx

Waarom het je nog niet lukt af te vallen met Intermittent Fasting kan verschillende oorzaken hebben, maar de volgende zie ik het meest voorkomen:

 1. Je dieetverleden bestaat uit diëten gericht op ”minder calorieën” eten
 2. Je krijgt te veel (bewerkte) koolhydraten binnen
 3. Je eet te weinig vetten en eiwitten
 4. Je vast niet lang genoeg
 5. Je eet te vaak

In dit artikel behandel ik ieder van de hierboven beschreven oorzaken tot in detail, leg ik uit wat voor invloed ze hebben op je resultaat en hoe je dit eenvoudig op kunt lossen.

#1 Je Dieetverleden Bestaat Uit Diëten Gericht Op ‘Minder Eten & Meer Bewegen

De meeste klanten die ik zie en spreek hebben al een rijk en lang dieetverleden. Helaas zijn alle diëten en manieren van eten tegenwoordig gericht op ‘’minder eten & meer bewegen’’. Als je minder calorieën binnen krijgt dan je verbrandt dan zou je af moeten vallen. Hierdoor zijn calorieën centraal komen te staan in ons dieet en wordt er nog maar weinig gekeken naar de kwaliteit van het eten. 

Dit is naar mijn mening één van de grootste problemen op het gebied van menselijke gezondheid en de vele (welvaarts)aandoeningen en ziektes die we vandaag de dag onder ogen moeten komen

Ik heb net al kort afgerekend met deze kortzichtige theorie, maar nu wil ik het doorvertalen naar de oorzaak van tegenvallend resultaat met het vasten.

Minder calorieën eten dan dat je verbrandt, en daarbij ook nog eens meer gaan bewegen, is de ultieme formule om je verbranding volledig op slot te gooien. Tel hier nog eens bij op dat de meeste mensen dit al lange tijd doen, en we hebben de #1 reden gevonden waarom sommige mensen niet meteen het gewenste resultaat behalen als ze starten met Intermittent Fasting.

Stel je voor dat je €100.000,- per jaar verdient. Om het makkelijk te houden geef je ook €100.000,- per jaar uit.  Je houdt dus aan het einde van het jaar niets over.

Nou ga je, om wat voor reden dan ook, nog maar €25.000,- per jaar verdienen. Ik neem aan dat je niet zo stom zou zijn om dan nog wel €100.000,- per jaar uit te geven. Je zou binnen de kortste keren blut zijn, niet meer kunnen eten en op straat belanden.

Je past je uitgaven zo snel mogelijk aan aan je inkomsten. Zo werkt ons lichaam ook.

Als je 2000 calorieën op een dag verbrandt en je besluit, op aanraden van de conventionele diëten, 1500 calorieën te gaan eten, dan past je lichaam de verbranding snel aan naar deze 1500 calorieën.

Het vertraagt allerlei processen in het lichaam zoals de hartslag, weefselopbouw, hersenfunctionaliteit, voedselverwerking en je energieniveau.

Als je langere tijd diëten hebt gevolgd die zijn gericht op ‘’minder eten’’, of als je sowieso al te weinig eet, dan is de kans groot dat je verbranding op z’n gat ligt.

Een lage verbranding zorgt ervoor dat je, zeker in het begin, weinig vet verbrandt als je start met Intermittent Fasting.

Symptomen van een lage verbranding zijn: vermoeidheid, weinig energie, het snel en altijd koud hebben, chagrijnig, futloos, altijd honger en zin in lekker eten etc.

Bijna al mijn klanten krijgen als opdracht mee om, naast het vasten, meer te gaan eten. Dit kan de verbranding weer op gang brengen en zorgt er voor dat je tijdens het vasten meer vet verbrandt.

Wat ik je mee wil geven is om meer te gaan eten. Ik weet het, dit gaat tegen de hedendaagse adviezen en richtlijnen in. Maar hey, hebben die hedendaagse adviezen en richtlijnen je gebracht waar je naar op zoek bent?

Je wil je verbranding op gang krijgen en houden. Dit is niet alleen goed om veel vet te verbranden, het is ook essentieel voor veel energie, een goede ‘’mood’’ en een goede gezondheid.

Het is natuurlijk wel belangrijk wat je eet. Dit kan wat ik net heb beschreven maken of breken.

Let’s dive right in;)

#2 Je Eet Te Veel Koolhydraten

Wat heeft te veel koolhydraten eten te maken met vasten? Om dit helder te krijgen moeten we even kort naar de werking en het doel van Intermittent Fasting.

Als het aankomt op gewichtsverlies dan is het doel van vasten om het hormoon insuline te ‘’verminderen’’. Dit hormoon wordt aangemaakt op het moment dat we (koolhydraten) eten en zorgt ervoor dat de binnenkomende energie wordt opgeslagen als glucose in de lever- en spiercellen of als vet in de vetreserves.

Een tijdje na de maaltijd daalt het insulineniveau wat een seintje voor het lichaam is om de opgeslagen brandstoffen, in de vorm van glucose en vet, te gaan verbranden voor energie.

(Hier kun je alles lezen over de werking van Intermittent Fasting)

Kortom, als je vast dan daalt het insulineniveau en komt het lichaam in ‘’vetverbrandingsmodus’’. Als je koolhydraten eet dan wordt er juist veel insuline aangemaakt en stopt het lichaam met vet verbranden.

Als je gaat vasten maar je eet daarnaast wel veel koolhydraten en suikers, dan ben je dus aan het dweilen met de kraan open.

Wil dat zeggen dat je geen resultaat kunt behalen met vasten zonder dat je koolhydraatarm eet? Absoluut niet! Maar in sommige gevallen is het de ultieme manier om het plateau te doorbreken en de vetverbranding op gang te krijgen.

Als je ten slotte aan de ene kant insuline probeert te verminderen door te vasten en aan de andere kant zorgt voor meer insuline d.m.v. wat je eet, dan kan dit het effect sterk af doen laten nemen.

Als je dus nog niet het gewenste resultaat hebt behaald met vasten dan kan ik je aanraden om eens wat minder koolhydraten te eten.

Zoals je eerder hebt kunnen lezen is het niet gewenst om minder calorieën/energie binnen te krijgen. Daarom wil je de koolhydraten vervangen voor iets anders.

#3 Je Eet Te Weinig Vetten

Je lichaam kent in principe twee brandstoffen: vet en glucose (koolhydraten). Eiwitten worden alleen gebruikt als brandstof in uiterste noodgevallen. Met andere woorden, onder invloed van hevige stress en/of langdurige uithongering in combinatie met een extreem laag vetpercentage.

Het doel van Intermittent Fasting is het lichaam de tijd en de kans geven om aanspraak te maken op de opgeslagen brandstoffen, A.K.A. vetreserves.

Waarom zou het lichaam lichaamsvet verbranden als het de hele dag door eten krijgt?

Door de enorme toename in de consumptie van koolhydraten in de afgelopen 100 jaar is glucose voor de meeste mensen de ‘’hoofdbrandstof’’ geworden.

Het lichaam werkt echter beter en efficiënter als het voornamelijk vet gebruikt als brandstof. Door meer vet te eten train je je lichaam om ook meer, makkelijker en sneller vet te verbranden.

Veel mensen die horen over Intermittent Fasting (of er net mee beginnen) geven aan dat als ze 3 uur niets eten dat ze ‘’flauwtjes’’ worden en inkakken. Dit is een teken dat je metabolisch niet helemaal in orde bent.

Met andere woorden, je lichaam gaat niet makkelijk over van het verbranden van glucose naar het verbranden van lichaamsvet. Zodra je dit probleem hebt opgelost en je lichaam vetreserves opslurpt zoals de stofzuiger van de Teletubbies koekjes eet, dan heb je het gevoel nooit meer te hoeven eten.

Door je te focussen op het eten van vetten kan je het lichaam trainen om (lichaam)vet te verbranden voor energie. Zo schakelt je lichaam makkelijker over tijdens het vasten en heeft het absoluut geen moeite meer met het verbranden van vet.

In vet zit ook veel meer energie dan in koolhydraten. Zo is het makkelijker om je verbranding op gang te krijgen en je lichaam om te toveren tot een vetverbrandingsmachine.

Als je een optelsom maakt met de voorgaande 2 punten dan zie je hoe alle puzzelstukjes in elkaar vallen.

meer vet eten = een hogere verbranding + Minder koolhydraten = minder insuline = meer vetverbranding 

Deze drie simpele punten kunnen er al voor zorgen dat Intermittent Fasting je vanaf vandaag het resultaat kan gaan brengen waar je naar op zoek bent.

Maar we zijn er nog niet. Het volgende punt kan het verschil maken tussen geen gewichtsverlies en vele kilo’s minder binnen een maand tijd.

It’s worth reading, right?

#4 Je Vast Niet Lang Genoeg

De meeste mensen die starten met Intermittent Fasting beginnen met de zogeheten 16:8 vastenmethode. Dit betekent 16 uur vasten en 8 uur eten.

Alhoewel dit een prima vastenmethode is om te beginnen en je lichaam te laten wennen, is het wel een van de mildere vormen van Intermittent Fasting. 

Er zijn zeker veel mensen die behoorlijk goede resultaten behalen met de 16:8 vasten methode maar voor sommigen is het nodig om er een schepje bovenop te doen. Want hey, zoals ik eerder al heb gezegd is iedereen uniek en werkt ieder lichaam weer net iets anders.

Door een andere vastenmethode te gebruiken waarbij je langer vast geef je je lichaam meer en langer de tijd om lichaamsvet te verbranden. Dit is uiteindelijk waar het allemaal op neer komt.

Hoe langer je niet eet, des te meer het lichaam lichaamsvet moet verbranden voor energie. Dat is namelijk het enige waar (overtollig) lichaamsvet voor dient: om te verbranden in tijden dat er geen eten is.

De schot Angus Barbieri woog 207kg toen hij besloot om eens een tijdje niet te eten zodat hij gewicht kon verliezen. Toen hij een paar dagen onderweg was voelde het zo goed dat hij het vasten verder door trok.

Na 382 dagen niet te hebben gegeten en 120kg lichaamsvet te zijn verloren stopte hij zijn vast. Dit is officieel opgenomen in het Guiness Book Of Records als langste vast ooit gemeten.

Dit laat zien dat je, zolang er lichaamsvet aanwezig is, kunt blijven vasten zonder dat je zonder energie komt te zitten of zelfs overlijdt.

Probeer je vast eens wat te verlengen en kies bijvoorbeeld twee keer per week voor een 24-urige vast. Je kunt ook nog kiezen voor een wekelijkse 36-urige vast.

Tijdens een 24-urige vast wordt er gemiddeld 300 gram puur vet verloren. Vocht is hier bij niet meegeteld. Het is dus niet gek als je 500/600gram afvalt tijdens een 24-urige vast.

Je zult al snel merken dat de langere vastenperiodes gaan zorgen voor meer gewichtsverlies en het je ook makkelijker afgaat dan dat je van te voren dacht.

Het is niet alleen bijzonder effectief om vele kilo’s lichaamsvet te verbranden, het is ook nog eens een subliem ‘’wondermiddel’’ om minder vatbaar te worden voor hedendaagse (welvaarts)aandoeningen als Diabetes, Obesitas, Alzheimer, Hart- en vaatziekten en zelfs Kanker.

Dus, gooi de mildere vastenmethodes over boord en ga eens experimenteren met een langere vast. Je zult zien dat het resultaat sneller komt dan je had durven dromen.

Afvallen lukt niet met Intermittent Fasting

#5 Je Eet Te Vaak

Last but not least, je eet te vaak waardoor het je niet lukt om af te vallen met Intermittent Fasting. De vele snacks en tussendoortjes zijn de grote boosdoener van de exponentiële stijging in overgewicht, Obesitas en Diabetes type 2 sinds het einde van de jaren ’70.

Waar mensen in de jaren ’70 nog gemiddeld drie keer per dag aten, is dat vandaag de dag gemiddeld negen keer per dag.

Minder vaak eten is de rode draad die door het vasten heen loopt. Je wil langere tijd op nuchtere maag leven zodat je lichaam meer en sneller de tijd krijgt om lichaamsvet te verbranden.

Als je, ondanks het vasten, nog steeds vier, vijf, zes of meer eetmomenten hebt, dan onderdrukt dit het effect van Intermittent Fasting. 

Iedere keer als je eet, groot of klein, komt je lichaam uit de ‘’verbrandingsmodus’’ en is het een aantal uur bezig met het opslaan van brandstoffen, i.p.v. met het verbranden.

Je wil tijdens je etenstijden (de feeding window) het liefst twee of maximaal drie keer eten. Om te zorgen dat je genoeg binnen krijgt wil je dan ook grote maaltijden eten zodat je de kleine snacks en tussendoortjes ook niet nodig hebt.

Hierdoor leef je langer op nuchtere maag en krijgt je lichaam meer en langer de tijd om lichaamsvet te verbranden.

Let op wel op; minder vaak eten betekent absoluut niet ‘’minder eten’’.

Vasten Is Anders Voor Vrouwen En Anders Voor Mannen

Iets dat je goed moet onthouden is dat Intermittent Fasting een wat andere werking heeft op vrouwen dan op mannen. Wat ik zie, en wat redelijk algemeen bekend is, is dat mannen vaak sneller gewicht verliezen met vasten dan vrouwen.

Dit heeft alles te maken met het verschil in hormonen en hormonale processen tussen mannen en vrouwen.

Mannen zien vaak vanaf dag één stevig gewichtsverlies, wat na ongeveer 4 tot 6 weken iets stagneert en vanaf dan wat langzamer verloopt. Voor mannen is het niet heel gek om 5 tot 10kg te verliezen in de eerste maand, afhankelijk van de vastenmethode en de voeding rondom het vasten.

Bij vrouwen is dit vaak net andersom. Zij zien soms weinig tot geen gewichtsverlies in de eerste 4 tot 6 weken. Maar als het na die tijd eenmaal begint, dan smelten de overtollige kilo’s weg als sneeuw voor de zon.

Heb dus ook zeker wat geduld en weet dat ieder lichaam anders werkt. Als de buurman 10kg verloor met vasten in de eerste maand, dan betekent dat niet dat dit bij jou ook het geval is.

Hier lees je meer over hoe lang het gemiddeld duurt voor je resultaat behaalt met Intermittent Fasting

Het Getalletje Op De Weegschaal Geeft Een Vertekend Beeld Van De Werkelijkheid

Daarbij wil ik je adviseren om je niet blind te blijven staren naar het getalletje op de weegschaal. Lichaamsgewicht geeft vaak een vertekend beeld omdat het vetmassa, vocht en spiermassa weergeeft.

Als je begint met vasten vinden er allerlei veranderingen plaats in je lichaam. Wat we vaak zien is dat mensen in de eerste weken wat spiermassa aankomen door bepaalde hormonale processen die op gang komen.

Na 24-36 uur vasten kan het gehalte groeihormoon met 3000% zijn gestegen. Dit is puur en alleen om beschadigde, niet goed werkende en dode cellen (spiercellen, huidcellen, botcellen etc.) te vervangen voor nieuwe, goedwerkende en gezonde cellen.

Je kunt je voorstellen dat dit bijzonder goede effecten heeft op je gezondheid. Als je echter 500gram spiermassa aankomt (ja, zonder krachttraining) en je verliest 500 gram vetmassa, dan zie je op de weegschaal weinig verschil.

Lichaamsgewicht is dus geen goede en betrouwbare indicator om gewichtsverlies te monitoren. Doe dit het liefst door je buikomtrek te meten en/of je vetpercentage bij te houden.

CONCLUSIE:

Ik Val Niet Af Met Intermittent Fasting, Wat Nu…?

Om je zo snel mogelijk op weg te helpen en te zorgen dat je meer, sneller en makkelijker vet gaat verbranden dan ooit, vat ik de actiepunten kort samen.

Als je begint met Intermittent Fasting en je behaalt niet direct het gewenste resultaat, dan is de kans groot dat je verbranding op slot zit. Je kunt dit oplossen door meer energie binnen te krijgen (meer eten) en je te richten op voornamelijk vetten en eiwitten.

Zo train je je lichaam om vet te verbranden voor energie en ondersteun je het effect van Intermittent Fasting.

Het eten van te veel koolhydraten heeft een tegenwerkend effect op het vasten en zorgt er in veel van de gevallen voor dat resultaat op zich laat wachten. Probeer koolhydraten dus zo veel mogelijk te vervangen voor vetten en eiwitten.

Daarnaast wil je je eetmomenten reduceren zodat je langer op nuchtere maag leeft en je lichaam meer en langer de tijd heeft om lichaamsvet te verbranden voor energie. Je wil het liefst twee of drie keer per dag eten.

Als je deze simpele maar bijzonder effectieve strategieën weet door te voeren, dan is er niets meer dat je in de weg staat om eindeloos veel af te vallen en je fysieke dromen en doelen met Intermittent Fasting te behalen.

Aan de slag?!

Ik val niet af met Intermittent Fasting

Waarom val je niet af met Intermittent Fasting en wat kun je er tegen doen?

 • Je verbranding zit op slot en je wil meer gaan eten om deze weer op gang te krijgen
 • Je wil koolhydraten zo veel mogelijk gaan vervangen voor vetten. Zo ”train” jij je lichaam om vet te verbranden voor energie
 • Je gaat mildere vastenmethodes afwisselen/vervangen voor wat ”extremere” vastenmethodes zoals 24+ uur vasten
 • Hoe lang overtollige kilo’s al aanwezig zijn heeft ook grote invloed op de mate en snelheid waarmee ze verloren kunnen worden
 • Je kunt het beste je eetmomenten reduceren en liever twee keer groot eten dan vier keer klein
 • Staar je niet langer blind naar het getalletje op de weegschaal en weet dat vasten anders is voor vrouwen dan voor mannen (en andersom)