fbpx

Insulineresistentie is in veruit de meeste gevallen eenvoudig en snel om te keren door middel van aanpassingen in de manier van eten en leven.

Als je weet dat insulineresistentie vrijwel altijd wordt veroorzaakt door de verkeerde voeding en leefstijl, dan is de enige manier om insulineresistentie om te keren door de manier van eten en leven aan te passen.

De mate en snelheid van het resultaat is afhankelijk van hoe lang iemand al insulineresistent is en hoe strikt diegene voeding- en leefstijlinterventie opvolgt.

Deze studie laat zien dat een groep vrouwen met overgewicht hun insulineniveau en daarmee insulineresistentie flink verbeterden binnen vier weken tijd, door het volgen van een dieet laag in koolhydraten en hoog in gezonde vetten en eiwitten (Ketogeen dieet).

Om een goed inzicht te krijgen hoe jij insulineresistentie snel en eenvoudig om kunt keren is het van groot belang om goed te begrijpen wat insulineresistentie is en hoe het wordt veroorzaakt.

Wat Is Insuline En Wat Doet Het?

Insuline heeft veel belangrijke taken in het lichaam, maar de belangrijkste is het verlagen van de bloedsuikerspiegel na een maaltijd. 

Als je eet, voornamelijk koolhydraten/suikers, dan stijgt de bloedsuikerspiegel. De alvleesklier maakt het hormoon insuline aan dat fungeert als een sleutel voor de ‘’deuren’’ van lichaamscellen. Het opent de deuren zodat glucose de cellen kan betreden om verbrandt te worden voor energie en hierdoor de bloedsuikerspiegel te laten dalen.

Daarnaast bepaalt insuline voor een groot deel welke brandstof het lichaam gebruikt: vet of glucose.

Als het insulineniveau hoog is (net na een maaltijd) dan zit het lichaam glucoseverbranding en is het onmogelijk om vet te verbranden. Als het insulineniveau na een paar uur omlaag komt dan kan en gaat het lichaam steeds meer over op het verbranden van vet.

Iedere cel in het lichaam heeft een insulinereceptor. Dat betekent dat insuline invloed heeft op iedere cel in ons lichaam.

Wat Is Insulineresistentie?

Bij insulineresistentie zijn lichaamscellen (voornamelijk lever-, spier-, en vetcellen) ‘’doof’’ geworden voor insuline. Dit betekent dat ze niet meer goed reageren op de seintjes van het hormoon en hierdoor de functie dus afneemt.

Dit wordt veroorzaakt door het oeroude overlevingsmechanisme ‘’homeostase’’. Dit mechanisme zorgt ervoor dat het lichaam altijd een bepaalde staat aanhoudt.

Als de lichaamstemperatuur stijgt dan ga je zweten om terug te komen naar een lagere temperatuur. Als de lichaamstemperatuur daalt dan gaat het trillen om meer warmte te produceren.

Daarnaast bouwt het resistentie op voor alles waar het veel en langdurig aan wordt blootgesteld. Zo kan iemand die de eerste keer alcohol drinkt dronken worden van drie glazen, maar heeft een alcoholist er minimaal tien nodig.

Alles waar het lichaam veel en langdurig aan blootgesteld wordt, raakt het resistent voor. Dit geldt voor alle hormonen in het lichaam.

Het is daarom dat alle hormonen in ons lichaam een soort ‘’ritme’’ hebben. Ze worden aangemaakt op bepaalde momenten om een actie/gebeurtenis in gang te zetten. Als de taak is volbracht, dan daalt het niveau van het desbetreffende hormoon weer. Dit om resistentie te voorkomen.

In het geval van insuline is dit precies hetzelfde. Constante hoge insulineniveau’s, veroorzaakt door een constante hoge bloedsuikerspiegel, betekent gevaar voor het lichaam. 

Als er te lang te veel insuline aanwezig is, dan zou de bloedsuikerspiegel te laag kunnen dalen. Constante hoge bloedsuikerwaardes is iets dat wij als mensen honderdduizenden tot miljoenen jaren nooit hebben gehad. 

Je kunt dus wel stellen dat dit een soort ‘’defect’’ in ons systeem is. Insuline is nodig om de bloedsuikerspiegel te verlagen, maar bij een constant hoog insulineniveau ziet het lichaam dit als potentieel gevaar (omdat dit ongebruikelijk is).

Door de lichaamscellen minder gevoelig te maken voor insuline is het dus minder goed in staat om de bloedsuikerspiegel te verlagen. 

De reactie hierop is dat de alvleesklier nog meer insuline aanmaakt omdat de bloedsuikerspiegel te hoog blijft. En zoals je nu weet, meer insuline betekent sterkere insulineresistentie.

Insulineresistentie is dus een vicieuze cirkel die je alleen kunt doorbreken door middel van voeding- en leefstijlinterventie.

Hoe Ontstaat Insulineresistentie?

Dan nu in de praktijk. Als je weet dat een constant hoog insulineniveau (hyperinsulinemie) zorgt voor insulineresistentie, dan blijft er maar één vraag over: wat zorgt voor hoge insulineniveau’s?

Insuline wordt voornamelijk aangemaakt bij het eten van koolhydraten/suikers. Dit hoeft echter nog niet direct voor problemen te zorgen.

Het echte probleem speelt pas op als, door veel dagelijkse eetmomenten, het lichaam de hele dag door insuline moet produceren en de lichaamscellen dus constant worden blootgesteld.

Het is ons geleerd dat we minimaal zes keer per dag moeten eten, verdeeld over drie grote maaltijden en meerdere tussendoortjes. Dit is ooit de wereld in gebracht zonder enige wetenschappelijke onderbouwing.

Een gezonde insulinehuishouding

Op de afbeelding hierboven zie je een ‘’normale’’ insulinehuishouding. Drie maaltijden per dag zorgt voor drie insulinepieken per dag, en de rest van de dag kan het insulineniveau dalen.

Zo wordt het lichaam niet de hele dag door blootgesteld aan hoge insulineniveau’s en blijft het dus gevoelig voor het hormoon.

Ook belangrijk, door het lagere insulineniveau krijgt het lichaam de mogelijkheid om vet te verbranden voor energie.

Hoe ontstaat insulineresistentie

Hierboven zie je een verstoorde insulinehuishouding. Door de vele eetmomenten is het insulineniveau de hele dag hoog en komt het lichaam nooit in ‘’verbrandingsmodus’’.

Het gevolg hiervan is insulineresistentie, overtollig lichaamsvet en verdere gezondheidsproblemen die hier op den duur bij komen kijken.

Stress Veroorzaakt Insulineresistentie

Stress speelt een enorme rol bij het ontwikkelen van insulineresistentie. We leven tegenwoordig stressvolle levens vol verwachtingen, druk en emoties.

Stress is een oeroud overlevingsmechanisme dat ervoor heeft gezorgd dat wij als mensen miljoenen jaren hebben overleefd in het wild.

Als er gevaar dreigt dan wordt het stresshormoon Cortisol aangemaakt. Dit hormoon activeert het zogenoemde ‘’fight or flight’’ systeem. Als we vroeger oog in oog stonden met een tijger dan moesten we alle middelen en energie hebben om te vechten of te vluchten.

Een bijkomend proces is het vrijmaken van glucose uit de lever. De liever laat glucose los in de bloedbaan als energie voor spieren en andere delen van het lichaam die deze energie nodig hebben voor de ‘’dreigende situatie’’.

Een dreigende, stressvolle situatie betekent tegenwoordig zorgen op het werk, thuis, kinderen, familieleden of andere situaties.

In dit geval wordt de losgelaten glucose dus niet verbrandt. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel en maak het lichaam insuline aan om deze te laten dalen.

Constante chronische stress zorgt voor constante hoge bloedsuikerwaardes, wat weer zorgt voor een constant hoog insulineniveau.

Wat Is Het Verschil Tussen Diabetes Type 2 en Insulineresistentie?

In principe bestaat er niet echt een verschil. Het is dezelfde aandoening, Diabetes type 2 is simpelweg vergevorderde insulineresistentie.

Wanner iemand insulineresistent is dan is de alvleesklier nog in staat genoeg insuline aan te maken om de bloedsuikerspiegel te laten dalen. Bij Diabetes type 2 is dat niet langer het geval.

Jaren lang is de bloedsuikerspiegel laag gebleven door het vermogen van het lichaam genoeg insuline aan te maken. Het is echter wel alsmaar resistenter geworden voor het hormoon.

Tot op een dag de alvleesklier het niet meer aan kan. Het produceert niet meer genoeg insuline, de bloedsuikerspiegel stijgt en Diabetes type 2 wordt geboren.

Doktoren en onderzoekers hadden Diabetes type 2 dus jaren voor de diagnose al op kunnen sporen. Niet door het meten van de bloedsuikerspiegel, maar door het monitoren van het insulineniveau.

Symptomen Van Insulineresistentie

Al de onderstaande vragen hebben connectie met insulineresistentie. Als je op één van de vragen ”Ja” antwoordt, dan is de kans aanwezig dat je het hebt.

Weet echter wel dat dat absoluut niet gegarandeerd is. Als je meerdere of zelfs alle vragen met ”Ja” beantwoordt dan is de kans erg groot.

Maak je in beide gevallen niet te veel zorgen. Met de onderstaande inzichten en leefstijlinterventie kun je het eenvoudig en snel omkeren.

 • Heb je meer vet rond je middel dan je zou willen?
 • Heb je een hoge bloeddruk?
 • Heb je een hoog level triglyceriden in je bloed? (vetmoleculen) 
 • Houd je makkelijk, snel en veel vocht vast?
 • Heb je donkere ”skin tags” rond je nek, oksels of andere delen van je lichaam?
 • Heb je PCOS (voor vrouwen) of erectiestoornissen (voor mannen)?

Gezondheidsproblemen Door Insulineresistentie

Zoals eerder beschreven heeft iedere cel in ons lichaam een insulinereceptor. Dat betekent dat insuline kan ‘’communiceren’’ met iedere lichaamscel.

Insuline is op de eerste plaats essentieel om te overleven. Het is een hormoon dat het lichaam nodig heeft voor energiehuishouding en een hele hoop andere belangrijke taken.

Als er echter iets mis gaat in de insulinehuishouding (insulineresistentie), dan kan dit effect hebben op zo goed als ieder deel in het lichaam.

Het is niet voor niks dat Diabetes type 2 patiënten te maken krijgen met een eindeloze lijst van gezondheidsproblemen, ziektes en aandoeningen.

In het boek ‘’Why We Get Sick’’ beschrijft Dr. Benjamin Bikman PhD hoe insulineresistentie direct of indirect is gelinkt aan zo goed als iedere hedendaagse welvaartsaandoening.

Om de rol van insulineresistentie bij de ontwikkeling van al deze ziektes in dit artikel uit leggen is een onbegonnen zaak. Wel heb ik een korte lijst gemaakt van de bekendste ziektes en aandoeningen waarvan Insulineresistentie direct of indirect de oorzaak is, of op z’n minst een rol speelt.

 • Diabetes type 2
 • Obesitas
 • Borstkanker (meest voorkomende Kanker bij vrouwen)
 • Prostaatkanker (meest voorkomende Kanker bij mannen)
 • Atherosclerose (dichtslibben van de aderen)
 • Alzheimer
 • Parkinson
 • Darmproblemen
 • Auto-immuunaandoeningen
 • Onvruchtbaarheid
 • Nierproblemen
 • Darmkanker 
 • Acne
 • Psoriasis
 • Spierverlies
 • Fibromyalgie
 • Botontkalking
 • Leverziekten
 • Galstenen

Hyperinsulinemie gevolgd door insulineresistentie kunnen voor behoorlijk wat problemen zorgen. Een laag insulineniveau en een hoge insulinegevoeligheid staat in lijn met een goede gezondheid.

Welke Voeding Om Insulineresistentie Om Te Keren?

Als de oorzaak van het probleem duidelijk is, dan wordt de oplossing eenvoudig en logisch.

In dit artikel is de oorzaak van insulineresistentie beschreven. Namelijk, een constant hoog insulineniveau (hyperinsulinemie).

Om insulineresistentie om te keren en weer gevoeliger te worden voor insuline wil je een hoog insulineniveau voorkomen en indammen.

Hoe je dit doet?

#1 Koolhydraten en suikers beperken om de aanmaak van Insuline te minderen

Op de eerste plaats wil je daarvoor het eten van koolhydraten en suikers beperken. Dit zorgt ervoor dat de alvleesklier minder insuline aan hoeft te maken.

Leg de focus voornamelijk op gezonde vetten en eiwitten. Dit heeft het lichaam nodig als brand- en bouwstoffen. Deze manier van eten noemen we een Ketogeen dieet, of in extremere gevallen een Carnivoor dieet.

Hoeveel koolhydraten gegeten kunnen worden is voor iedereen anders. Het ligt er sterk aan hoe lang en in welke mate de insulineresistentie aanwezig is.

Zorg in eerste instantie voor maximaal 75 gram koolhydraten per dag. Dit kan na een paar dagen/weken afgebouwd worden naar 50, 25 of zelfs 0 gram.

Laat je lichaam hieraan wennen. Om direct volledig te stoppen met het eten van koolhydraten kan zwaar vallen.

Belangrijk: probeer één keer per dag koolhydraten te eten. Kies voor één maaltijd met koolhydraten, de rest met alleen vetten en eiwitten. 

Het onderstaande weekmenu laat zien wat je het beste kunt eten. Dit menu is gericht op gezonde, voedzame en energierijke voeding.

Je kunt overal groentes naar keuze toevoegen, maar je kunt ze ook prima weglaten. 

[table id=2 /]

#2 Intermittent Fasting om insuline te laten dalen

Daarnaast wil je minder vaak gaan eten. Hierdoor kan het insulineniveau dalen en worden de cellen weer gevoeliger voor insuline.

Intermittent Fasting kan hier goed bij helpen. Bij Intermittent Fasting worden momenten van eten afgewisseld met momenten van vasten.

Dit kan ook gecombineerd worden met het bovenstaande Keto dieet of Carnivoor dieet. Op die wanneer kan insulineresistentie binnen enkele weken worden omgekeerd.

Via de onderstaande knop kun je toegang krijgen tot een gratis videotraining waarin ik de principes van Intermittent Fasting uitleg. Ik vertel ook precies hoe je zelf vandaag nog van start kunt.

Door het omkeren van insulineresistentie zal je gewicht verliezen, veel meer energie krijgen en in veel betere gezondheid komen.

Via de onderstaande knop kom je direct bij de video uit.