fbpx

Cholesterol en vet eten worden al tientallen jaren in een kwaad daglicht gezet. Ze zouden slecht zijn voor onze gezondheid en allerlei Hart- en Vaatziekten veroorzaken zoals aderverkalking, verstopte vaten, hartinfarcten en zelfs herseninfarcten.

Maar voordat je aan de slag gaat met het verlagen van je Cholesterol, kan ik je aanraden dit hele artikel te lezen. Ik ga je namelijk vertellen waarom Cholesterol je vriend is, en niet je vijand. Je ontdekt waarom Cholesterol essentieel is voor een goede gezondheid, waarom het verlagen van cholesterol zelfs levensgevaarlijk kan zijn en waarom een hoog Cholesterol NIET de oorzaak is van Hart- en Vaatziekten.

Natuurlijk vertel ik je ook wanneer een hoog Cholesterol wel gevaarlijk kan zijn. Het is absoluut niet wat je verwacht of wat je jaren lang is verteld!

Meer weten? Lees dan verder.

Wat is Cholesterol En Wat Doet Het?

Cholesterol is een vetachtige substantie die het lichaam nodig heeft voor allerlei essentiële taken en processen. Het is zelfs zo essentieel dat 80% van het Cholesterol wordt gemaakt door je eigen lichaam! Namelijk, in je lever.

De lever maakt iedere dag ongeveer 3000mg Cholesterol aan, wat gelijk staat aan 14 eieren, 300 strips bacon of 500 gram roomboter. Voor alle duidelijkheid, dat zijn twee hele pakjes roomboter!

De vraag luidt dan natuurlijk; waarom maakt het lichaam zo veel Cholesterol aan?

Cholesterol is van levensbelang en wordt door het lichaam gebruikt voor eindeloos veel belangrijke processen. Je zal na de onderstaande lijst begrijpen waarom er zonder Cholesterol simpelweg geen leven mogelijk is

Cholesterol dient namelijk voor de volgende taken:

1. Het vervangen/onderhouden van celmembranen

Iedere cel in ons lichaam wordt omringt door een celmembraan die uit Cholesterol bestaat. Deze celmembraan zorgt voor bescherming, communicatie en de transport van voedingsstoffen in en uit de cel. 

De celmembraan moet uiteraard onderhouden worden om te voorkomen dat de functie afneemt. Je kunt dus stellen dat Cholesterol van levensbelang is voor IEDERE cel in ons lichaam.

2. Een groot deel van de hersenen bestaat uit Cholesterol

Onze hersenen zijn een grote grijze massa voor een groot deel bestaande uit Cholesterol. Dit geldt niet alleen voor ons, maar voor bijna alle zoogdieren.

Dit is één van de redenen waarom roofdieren in het wild altijd als eerste de hersenen (of de lever) van hun prooi eten. Het bestaat uit zo veel energie, Cholesterol en andere essentiële voedingsstoffen, dat dit een onmisbaar deel van de vangst is.

Om een goede hersenfunctie te behouden is Cholesterol dus van essentieel belang.

3. Cholesterol is de bouwsteen voor geslachtshormonen

Cholesterol vormt de bouwsteen voor geslachtshormonen als Testosteron, Oestrogeen, Progesteron etc. Deze geslachtshormonen hebben ieder extreem belangrijke taken in het lichaam.

Testosteron zorgt onder andere voor de vruchtbaarheid van mannen, waar Oestrogeen dit doet voor vrouwen.

Te weinig Cholesterol leidt dus tot een verlaagd Testosteron- en Oestrogeenspiegel, wat vervolgens kan zorgen voor onvruchtbaarheid.

Dit is maar één voorbeeld van de invloed die Cholesterol heeft op de geslachtshormonen, en daarmee op zeer belangrijke processen in het lichaam.

4. Cholesterol is de bouwsteen voor Cortisol

Cholesterol vormt ook de bouwsteen voor het stresshormoon Cortisol. 

Nou denk je waarschijnlijk, ‘’prima als ik wat minder van dat stresshormoon heb’’, maar zonder Cortisol is er absoluut geen leven mogelijk.

Het speelt een essentiële rol in het reguleren van de biologische klok, het helpt mee bij de energievoorziening van het lichaam en het staat vooraan in de rij bij het oeroude ‘’flight or fight systeem’’. Dit betekent concentratie, regulering van de hartslag en de bloeddruk.

Een interessant gegeven is dat bij chronische stress, waarbij er constant veel Cortisol aanwezig is, het Testosteron en Oestrogeenniveau lager is. Dit komt simpelweg omdat het lichaam meer Cholesterol nodig heeft voor de productie van Cortisol.

5. Galproductie voor het absorberen van vet en vitaminen uit de voeding

Cholesterol zorgt dat er genoeg gal wordt geproduceerd in de galblaas. Gal zorgt ervoor dat vetten en vitaminen uit de voeding worden opgenomen in het lichaam.

Zoals je kunt begrijpen, heeft het lichaam deze vetten en vitaminen nodig. Een laag cholesterolgehalte zorgt vaak in deficiëntie van vitaminen D, K, E en B.

6. Cholesterol vormt een essentieel onderdeel van het immuunsysteem

Cholesterol ondersteunt het immuunsysteem bij het aanvallen, onschadelijk maken en opruimen van ziekteverwekkers als bacteriën en virussen. Het speelt hiermee een essentiële rol in het immuunsysteem.

Grote studies, zoals bijvoorbeeld de Framingham Heart Study, laten zien dat een lager cholesterol zorgt voor een verhoogde kans op infectieziekten.

Hoe kan ik mijn cholesterol verlagen

Het verschil tussen HDL ‘’Goed Cholesterol” en LDL ‘’Slecht Cholesterol’’

In de volksmond wordt er gesproken over het ‘’goede’’ HDL Cholesterol en het ‘’slechte’’ LDL Cholesterol. In werkelijkheid is er helemaal geen verschil tussen deze moleculen en bestaat het allebei voor 100% uit hetzelfde cholesterol.

Cholesterol kan niet als Cholesterol worden getransporteerd door de bloedbaan. Het wordt getransporteerd in een ‘’omhulsel’’ dat de verschillende benamingen geeft.

HDL staat voor ‘’High Density Lipoprotein’’ en LDL voor ‘’Low Density Lipoprotein’’.

De angst voor Cholesterol is volledig onterecht

Cholesterolverlagers zijn wereldwijd één van de meest voorgeschreven medicijnen. Daarnaast is de hele ‘’gezondheidsindustrie’’ gericht op vetvrije producten die goed voor het Cholesterol zouden zijn.

In de afgelopen 30 tot 40 jaar is het gebruik van deze medicatie en het geld dat in de productie en marketing van de producten worden gestopt, extreem gestegen.

Toch zijn Hart- en Vaatziekten wereldwijd doodsoorzaak nummer één, met een geschatte groep van 20 miljoen jaarlijkse sterfgevallen.

Sinds dat mensen massaal vet eten zijn gaan vermijden, en in zijn gaan wisselen voor extreem bewerkte koolhydraten, is het aantal Diabetes type 2 patiënten wereldwijd, binnen 40 jaar, met 500% gestegen! (Van +- 100 miljoen in 1980 naar 500+ miljoen in 2022)

Diabetes type 2 is de grootste risicofactor voor het ontwikkelen van een hele lijst aan Hart- en Vaatziekten. Een hartstilstand is de nummer één doodsoorzaak van Diabeten.

Zou het, in plaats van Cholesterol, iets anders zijn dat zorgt voor overgewicht en Hart- en Vaatziekten?

  Het verlagen van Cholesterol is onnodig en kan levensgevaarlijk zijn

  In het boek ‘’De Cholesterol Leugen’’ beschrijft de Duitse Prof. Dr. Hartenbach (cardioloog) hoe nutteloos, en zelfs gevaarlijk, het kan zijn om het Cholesterol te verlagen.

  Net als in deze studie omschrijft hij hoe mensen met een verlaagd Cholesterolniveau, door het gebruik van Medicijnen, een veel grotere kans hebben op het ontwikkelen van Kanker.

  Je hebt eerder gelezen welke rol Cholesterol speelt in iedere celmembraan in ons lichaam. Een tekort aan Cholesterol maakt het onmogelijk om alle cellen te onderhouden en herstellen zodat ze gezond blijven en hun functie uit kunnen blijven voeren.

  Dit speelt, ook volgens Prof. Dr. Hartenbach, mee in het uitgroeien van een gezonde cel naar een kankercel.

  Een grote studie in leiden, uitgevoerd in 1985, laat zien dat hoe hoger het Cholesterolgehalte bij de participanten was, des te lager de kans op Kanker, infectieziekten en Hart- vaatziekten, en des te langer ze leefden.

  Van de andere kant, een lager cholesterolniveau zorgde voor een grotere kans op infectieziekten, Hart- Vaatziekten en mortaliteit door Kanker.

  Deze studie uit 2016 vergeleek 19 cohort studies en zocht naar overeenstemmingen en overlappingen voor de invloed van LDL Cholesterol. En wat bleek, 16 van de 19 studies laten geen enkele correlatie zien tussen een hoog LDL en de kans op overlijden.

  In alle 16 studies komt naar voren dat hoe hoger het LDL Cholesterol, des te lager de kans te overlijden

  Wat is het risico van Cholesterol en wanneer kan het voor problemen zorgen?

  Ondanks het feit dat Cholesterol essentieel is voor allerlei functies in het lichaam en het onmisbaar is voor een goede gezondheid, kan het ook een gevaar vormen.

  Het is echter ontzettend belangrijk om te weten dat Cholesterol hierin niet de oorzaak is, maar een gevolg van andere problemen in het lichaam.

  In een slank, gezond en normaal functionerend lichaam vormt Cholesterol geen enkel gevaar en is er geen enkele studie die laat zien dat een verhoogd Cholesterol zorgt voor Hart- en Vaatziekten.

  Maar, Cholesterol kan wel een gevaar vormen bij mensen met een hoge ontstekingsgraad. Een hoge ontstekingsgraad wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld overgewicht, hormonale ontregeling, stress en slechte voeding en leefstijl.

  Zoals eerder beschreven speelt Cholesterol een grote rol bij het opruimen en onschadelijk maken van ziekteverwekkers en ontstekingen. Als deze ontstekingen plaatsvinden in de aderwanden, dan omringt Cholesterol deze ontstekingen om ze uit te doven en onschadelijk te maken.

  Dit vormt op den duur plakvorming in de aderwanden, wat uiteindelijk kan leiden tot verstopping van de aderen.

  Ontstekingen zijn hierbij de oorzaak, niet Cholesterol zelf. Cholesterol dient hierbij alleen maar als ‘’soldaat’’ om de ontstekingen onschadelijk te maken.

  Als je lichaam in staat van ontstekingen verkeert, dan kan een verhoogd cholesterolniveau voor problemen zorgen.

  Je kunt je alleen afvragen of de juiste oplossing het verlagen van Cholesterol is, of het verbeteren van voeding en leefstijl gerelateerde factoren.

  Je kunt je Cholesterol verlagen (wat weinig nut heeft) en je lichaam in staat van ontstekingen laten verkeren, maar dit gaat je algehele gezondheid weinig opleveren.

  Een hoog Cholesterol is gevaarlijk bij te veel koolhydraten (glycatie)

  Cholesterolmoleculen worden uit het bloed gevist door de lever om vervolgens gerecycled te worden. Dit zorgt er onder andere voor dat het Cholesterolniveau wordt gereguleerd.

  Suikermoleculen in het bloed kunnen schade brengen aan Cholesterolmoleculen. Dit heeft als gevolg dat deze Cholesterolmoleculen niet meer uit het bloed gehaald kunnen worden door de lever.

  Deze ‘’beschadigde’’ cholesterolmoleculen blijven in de bloedbaan circuleren en kunnen daar voor problemen zorgen.

  Dit is dus niet de schuld van Cholesterol, maar die van een dieet met veel koolhydraten en suikers.

  CONCLUSIE:

  Wat moet je doen met een hoog Cholesterol?

  Zoals je hebt kunnen lezen is Cholesterol van essentieel belang voor een goede gezondheid. Het verlagen van Cholesterol is vaak volledig onnodig, nutteloos en soms zelfs levensgevaarlijk.

  Artsen zullen vrijwel meteen medicatie voorschrijven om het Cholesterol te verlagen. Dit doen ze simpelweg, met alle respect, omdat het ze zo is geleerd.

  En hoog Cholesterol heeft in een fit, slank en gezond lichaam alleen maar positieve effecten. Het is dus van belang te zorgen dat je een gezond gewicht hebt, je hormoonhuishouding werkt zoals het hoort en je lichaam een lage ontstekingsgraad kent.

  Om het heel kort samen te vatten: zorg dat je fit, slank en gezond bent!

  In deze gratis training leer je hoe Intermittent Fasting je daar bij kan helpen