fbpx

Optimaliseer je lichaam en gezondheid met Rood- en Infrarood lichttherapie

Noud van der Vloet - Directeur Reverse Health Clinics

Noud van der Vloet – Auteur en directeur Reverse Health

Rood- en infrarood lichttherapie (ook wel photobiomodulatie genoemd) heeft in vele duizenden studies laten zien het lichaam te kunnen herstellen, verjongen en stimuleren op celniveau.

Het gaat de veroudering van het lichaam tegen en is bijzonder effectief voor een breed scala fysieke en mentale klachten, het optimaliseren van (sport)prestaties en het verbeteren van algehele lichamelijke functie.

Op deze pagina lees je wat rood- en infrarood lichttherapie precies inhoudt, hoe het werkt en wat het voor jou kan doen en betekenen.

Rood licht therapie

Wat kan rood- en infrarood lichttherapie voor je betekenen?

Als ik alle voordelen en effecten van rood lichttherapie zou moeten beschrijven dan zou deze pagina tienduizenden woorden bevatten. Er zijn namelijk eindeloos veel processen, ziektebeelden en andere factoren waar het een positief effect op heeft.

Rood- en infrarood lichttherapie (ook wel ”low level laser therapy” of LLLT) is een groeiend onderwerp in de wetenschap. Daar lees je later in dit artikel ook meer over.

Onderstaand heb ik een aantal gezondheidsproblemen, aandoeningen en tekenen van veroudering beschreven waar rood- en infrarood lichttherapie een bijzonder positief effect op heeft.

Al deze voordelen komen echter in grote lijnen voort uit drie effecten die rood- en infra rood licht hebben op je lichaam: Rood- en infrarood lichttherapie verhoogt de cellulaire energieproductie, verlaagt ontstekingen en verbetert de bloedcirculatie. Het verjongt, herstelt en stimuleert daarmee je lichaam op celniveau.

Het kan je helpen bij de onderstaande problemen/klachten:

 • Pijnklachten in spieren en gewrichten
 • Weinig energie en futloosheid
 • Slechte nachtrust / Slaapproblemen
 • Overmatige stress en onrust
 • Slecht/langzaam herstel na inspanning
 • Depressie
 • Verlies van focus, concentratie en geheugen
 • Hormoonproblemen
 • Huidproblemen (eczeem, psoriasis, acné, rosacea etc.)
 • Verlies van algehele functionaliteit
 • Osteoporose/zwakke botten
 • Onvruchtbaarheid / Traag zaad / PCOS
 • Rimpels, littekens en een verouderde huid
 • Neuropathie (zenuwpijn)
 • Lymfoedeem
 • Fibromyalgie
 • Hypertensie (hoge bloeddruk)
 • Gebitsproblemen
 • Wondgenezing
 • Artritis
 • Ondersteuning immuunsysteem
 • Overige pijn- en ontstekingsklachten

En nog VEEL meer. Rood lichttherapie wordt ook wel het ”alles in één medicijn” genoemd.

Maar wat zijn dan de werkende factoren? Hoe werkt rood licht therapie precies?

De 4 werkende factoren van rood- en infrarood lichttherapie

Er zijn eindeloos veel manieren waarop rood licht therapie werkt en een positief effect heeft op je gezondheid, maar in hele grote lijnen komt het neer op #4 werkende factoren.

Deze vier werkende factoren zet ik onder elkaar voor je:

#1 Rood licht reguleert de interne biologische klok

De eerste zal voor de meeste mensen iets onbekender zijn; het reguleren van het bioritme.

Wij leven als mensen, mensachtigen en apen, net zoals bijna alle andere organismen, al tientallen miljoenen jaren aan de hand van het dag- en nachtritme. Met andere woorden, licht en donker.

Je hele lichaam, je hormoonhuishouding en allerlei andere essentiële processen zijn hierop afgestemd.

’s Morgens vroeg zijn er andere hormonale processen aan de gang dan ’s middags en ’s avonds zijn er weer hele andere hormonen aan het werk dan ’s middags. Zonlicht geeft simpelweg instructies aan je hersenen welk tijdstip van de dag het is, waardoor verschillende hormonale processen worden aangestuurd.

Voorbeeld: je wordt ’s morgens vroeg wakker door een stijging in het stresshormoon cortisol. Dit is een gezonde, natuurlijke reactie van het lichaam (onderdeel van de biologische klok).

’s Avonds wil je dat het stresshormoon cortisol juist laag is, omdat je anders bijvoorbeeld moeite hebt met slapen.

Oké, maar wat heeft rood licht therapie hier dan mee te maken? ⤵️⤵️

Heb je ooit een zonsopkomst of zonsondergang gezien die enigszins lijkt op de bovenstaande afbeelding? De kans is groot.

Tijdens zonsopkomst en zonsondergang zie je voornamelijk het rode licht uit het spectrum van de zon (zometeen meer). 

Als je hier ’s morgens en ’s avonds aan bloot wordt gesteld, dan geeft dit signalen aan je hersenen dat de dag begint of dat de dag is afgelopen. Dit helpt het optimaliseren van de biologische klokt en verbetert je hormoonhuishouding.

Het probleem? Vaak zie je de zonsondergang en zonsopkomst niet omdat we als mensen tegenwoordig voornamelijk binnen leven.

Te weinig blootstelling aan deze lichtfrequenties verstoort de biologische klok, haalt je hormoonhuishouding overhoop en kan zo zorgen voor eindeloos veel negatieve effecten en gezondheidsklachten.

#2 Rood licht verlaagt ontstekingen

Ontstekingen vormen het fundament van alle gezondheidsproblemen, pijnklachten en ernstige ziektes waarmee we tegenwoordig overspoeld worden. Benoem een ziekte of gezondheidsprobleem, en de kans is bijna 100% dat deze zijn oorsprong vindt in ontstekingen of juist voor ontstekingen zorgt.

Van hart- en vaatziekten tot aan gewrichtspijn, van neuropathie tot aan gebitspijn en van acné en andere huidproblemen tot aan depressie, het heeft allemaal te maken met ontstekingen.

Rood- en infrarood lichttherapie heeft een direct ontstekingsverlagend effect en heeft zo een positieve invloed op een hele hoop ziektebeelden en gezondheidsproblemen.

Het helpt bij het verminderen van pijnklachten en andere symptomen tot aan het oplossen van complete ziektebeelden.

#3 Rood licht therapie verhoogt cellulaire energieproductie

Energie is de valuta van alles dat leeft. Zonder voldoende energie is er geen leven mogelijk en kan je lichaam simpelweg niet functioneren. Energie wordt geproduceerd in alle 30 biljoen cellen in je lichaam, en deze cellen gebruiken de energie om te doen wat ze moeten doen.

Zo kan een levercel energie gebruiken om te functioneren binnen de lever, een hersencel gebruikt energie om te functioneren in de hersenen en een huidcel gebruikt energie om de huid soepel, gezond en functioneel te houden.

Om goed te begrijpen wat voor effect rood- en infrarood lichttherapie heeft op de energieproductie, gaan we heel kort terug naar waar de energie daadwerkelijk ontstaat.

Bovenstaand is een lichaamscel afgebeeld, waarbij de rode pijlen wijzen naar de zogeheten mitochondriën. Dit zijn levende organellen die afstammen van bacteriën. Alle 30 biljoen lichaamscellen hebben, afhankelijk van wat voor cel het is, honderden tot duizenden mitochondriën.

Mitochondriën hebben een aansturende functie in de cel en bepalen voor een heel groot deel wat de cel doet en hoe gezondheid de cel is. 

Één van de hoofdfuncties van de mitochondriën in de cel is het produceren van energie. Vet en/of glucose, afkomstig uit je maaltijden, komt de cel binnen in combinatie met zuurstof. Mitochondriën gebruiken deze mix om ATP (adenosinetrifosfaat) te maken.

Adenosinetrifosfaat is de energievaluta van het menselijk lichaam. De cel kan ATP gebruiken om te doen wat het moet doen.

Dit is allemaal informatie die je niet persé hoeft te onthouden, maar het effect van rood- en infrarood lichttherapie op de ATP productie is zeer interessant.

Voordat ik je daar meer over vertel wil ik je een vraag stellen: wat is veroudering…?

Het fundament van veroudering is als mitochondriën minder energie (ATP) produceren, waardoor lichaamscellen minder goed gaan functioneren. De algehele functie van je lichaam wordt minder, waardoor zichtbare en voelbare tekenen van veroudering op komen spelen.

Als huidcellen minder energie hebben dan verzwakken ze en krijg je rimpels, een slappe huid en andere zichtbare tekenen van veroudering. Dit geldt voor alle andere cellen in je lichaam.

Dit is onder andere één van de redenen waarom je op latere leeftijd vatbaarder wordt voor gezondheidsproblemen. Je lichaam functioneert minder op celniveau. Dit betekent ook je immuunsysteem en andere essentiële organen.

Rood- en infrarood lichttherapie zorgt ervoor dat mitochondriën in je cellen meer energie gaan produceren, ook op latere leeftijd.

Zo krijgen je cellen weer meer energie om optimaal te functioneren, gaan ze werken als 10+ jaar geleden en ga jij dit zien en voelen aan je lichaam en gezondheid.

#4 Rood lichttherapie verbetert de bloedcirculatie

Bloed bevat de essentiële voeding- en brandstoffen (inclusief zuurstof) die alle cellen in je lichaam nodig hebben om in leven te blijven en te functioneren. Een goede bloedcirculatie is dus van essentieel belang voor een goede gezondheid.

Rood- en infrarood lichttherapie heeft een direct positief effect op de bloedcirculatie, waardoor alle cellen in je lichaam (weer) worden voorzien van zuurstof en voedingsstoffen om optimaal te blijven functioneren.

Op de volgende manieren verbeteren rood- en infrarood licht de bloedcirculatie:

1. Vasodilatatie: Rood en infrarood licht kunnen de bloedvaten verwijden (vasodilatatie). Dit betekent dat de diameter van de bloedvaten groter wordt, waardoor er meer bloed doorheen kan stromen. Dit helpt om de bloedcirculatie te verbeteren en de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar verschillende delen van het lichaam te verhogen.

2. Verhoogde productie van stikstofmonoxide (NO): Rood en infrarood licht kunnen de productie van stikstofmonoxide (NO) in het lichaam verhogen. NO is een belangrijke signaalmolecuul die vasodilatatie bevordert en de bloedvaten ontspant, waardoor de bloedcirculatie verbetert en de kans op hart- en vaatziekten verlaagt.

3. Stimulatie van de mitochondriale functie: Rood en infrarood licht verbeteren de functie van mitochondriën. Dit kan leiden tot een toename van de productie van ATP, wat nodig is voor veel processen in het lichaam, waaronder de samentrekking van gladde spieren rond bloedvaten, die helpen bij het reguleren van de bloeddruk en de bloedstroom.

4. Verhoogde activiteit van witte bloedcellen: Rood en infrarood licht verhogen de activiteit van witte bloedcellen die een rol spelen bij het opruimen van afvalstoffen en ontstekingsprocessen. Dit kan helpen bij het verbeteren van de algehele gezondheid van de bloedvaten en het bevorderen van een betere bloedcirculatie.

Waarom werkt dat dan zo goed… rood licht therapie?

Ik begrijp natuurlijk dat jij je afvraagt hoe dit nou precies werkt.

Want simpel licht, hoe kan dat nou zo’n enorm effect hebben op zo veel processen in je lichaam?

Om te starten, zonder zonlicht is er simpelweg geen leven mogelijk. Zoals ik eerder al beschreef leven wij als mensen en mensachtigen, net als alle andere organismen in de natuur, al vele miljoenen jaren aan de hand van het dag- en nachtritme. Met andere woorden, licht en donker.

Licht geeft seintjes aan aan iedere cel in je lichaam. Je kunt het zien als de oplader van jouw inwendige batterij.

Zonder zonlicht is er geen energie.

Maar zonlicht kan toch schadelijk zijn? Klopt, dat KAN. Maar de zon bevat een breed spectrum aan verschillende lichtsoorten (onderstaande afbeelding).

Van links naar rechts gaat het van MOGELIJK schadelijk in hoge dosis, naar veilig, gezond en absoluut essentieel voor het goed functioneren van iedere cel in je lichaam (we hebben alle lichtsoorten nodig).

Hoe werkt rood licht therapie

Wat erg belangrijk is zijn de golflengtes die je ziet in de afbeelding. Hoe langer de golflengtes (zoals bij rood licht), des te dieper het licht door kan dringen in je lichaam.

Ultraviolet en blauw licht worden simpelweg tegengehouden door de huid, waardoor het weinig tot geen invloed heeft op je inwendige lichaam en tot verbranding kan leiden.

Je kunt het als volgt bekijken: rood licht therapie is het allerbeste uit de zon, zonder de mogelijk schadelijke effecten van andere lichtsoorten.

Hoe rood licht therapie invloed heeft op je lichaam

Omdat rood en nabij infrarood licht diep doordringen in het lichaam hebben ze invloed op het functioneren van vrijwel iedere cel.

Het voorziet cellen van energie, het verbetert de doorbloeding, het verhoogt de zuurstofopname en verlaagt de ontstekingsgraad significant.

De wetenschap achter rood- en infrarood lichttherapie

Er zijn in de afgelopen 20 jaar meer dan 5000 studies uitgevoerd om het effect van rood licht therapie in kaart te brengen.

Hieronder een kleine greep uit een aantal studies die zijn gedaan (hier kun je nog veel meer studies vinden).

Studie over rood licht therapie

Deze studie laat zien hoe rimpels, pigmentvlekken en een ”ruwe huid” verdwijnen door een verhoogde productie van collageen, als gevolg van Rood licht Therapie

Studie over rood licht therapie - Michael R Hamblin

Deze studie laat zien hoe rood licht therapie de ontstekingsgraad verlaagt waardoor het een positief effect heeft op zo goed als iedere fysieke en/of mentale klacht

Studie over rood licht therapie en chronische pijn (1)

Deze studie laat zien hoe de meest voorkomende pijnklachten (spieren, gewrichten, fibromyalgie etc.) verdwijnen met behulp van rood licht therapie

Het effect van rood licht therapie op de nachtrust

Deze studie laat zien hoe rood licht de kwaliteit van nachtrust verbetert en de natuurlijke energieproductie stimuleert

Hoe snel behaal je resultaat met rood licht therapie?

De resultaten die mensen behalen verschillen afhankelijk van het doel dat ze naar op zoek zijn. Het verbeteren/verhelpen van osteoporose (botontkalking) is niet binnen een paar weken gedaan en is ook afhankelijk van meerdere factoren.

Echter kan het behandelen van zichtbare veroudering als rimpels, littekens en lijntjes ontzettend snel gaan. De meeste mensen zien significant verschil binnen een paar weken.

Daarnaast ervaart bijna iedereen een voelbare betere nachtrust vanaf de eerste keer dat ze rood licht therapie ondergaan.

De snelheid waarmee je resultaat behaalt is dus afhankelijk van het doel dat je hebt, maar in de meeste gevallen zijn de eerste resultaten voelbaar en zichtbaar binnen enkele dagen/weken.

Het effect dat rood licht therapie heeft op je lichaam zal de allereerste keer dat je het gebruikt al plaatsvinden (minder ontstekingen, betere bloedcirculatie, meer energieproductie etc.). Om vervolgens ook echt cellen en weefsels te herstellen zal vaak iets langer de tijd nodig hebben.

Conclusie: wat kan rood licht therapie voor je betekenen?

Rood licht therapie kan een absolute ”game changer” zijn voor je uiterlijk, welzijn en algehele gezondheid.

Het heeft niet alleen een positief effect op je lichaam en gezondheid, maar het is ook nog eens super ontspannend en rustgevend. Het kost je amper tien minuten per dag en je gaat er gegarandeerd van houden.

In de wereld van tegenwoordig waar we voornamelijk binnen leven is rood licht therapie een absolute uitkomst. Wat ik NOOIT zou zeggen is dat je niet meer naar buiten hoeft als je thuis zelf een paneel hebt, want zonlicht is van absoluut levenslang.

Maar als je jouw omgeving wilt optimaliseren om je gezondheid te verbeteren, de veroudering van je lichaam tegen te gaan en meer uit je lijf te halen, dan kan ik je zeker aanraden rood- en infrarood lichttherapie te proberen.

Mijn voorspelling: rood- en infrarood lichttherapie gaat een fundamenteel onderdeel worden van de beauty- en gezondheidsindustrie (het is al hard op weg).

Bedankt voor het lezen.

Noud van der Vloet – Directeur Reverse Health